Stora Kondomguiden – Vilken är den bästa Kondomen?

Innehållsförteckning

Stötta Kondomguiden

Denna artikel kan innehålla sponsrade länkar med utvalda produkter
Bästa kondomen

Du kanske själv är skeptisk till kondomer eller ofta får en automatisk tanke om att du helst av allt hade skippat dem. Verkligheten är dock att de i många fall är det enda, eller bästa alternativet för ett säkert sexliv. Jag har glädjande nyheter till den som inte hittat rätt i kondomdjungeln och har en negativ syn på kondomer: du har antagligen inte hittat rätt! Låt mig guida dig i det stora utbudet av kådisar och lära dig hur kondomen kan bli din vän. 

Artikeln kan innehålla sponsrade länkar.

Varför använda kondom?

Det är en fråga som de flesta sexuellt aktiva människor antagligen vet svaret på. Redan i skolan lär vi oss att kondomen är bästa alternativet när vi påbörjar vår sexuella “karriär”. Jag vågar ändå påstå att många inte är särskilt pålästa, så därför har jag samlat lite saker du kanske inte visste som möjligtvis får dig mer sugen att klä penisen i skyddande “mössa”.

Skydda dig mot könssjukdomar

Kanske ett tråkigt och uttjatat ämne, men tro mig, det finns “könisar” du helt enkelt inte vill ha. Oavsett hur mycket killen eller tjejen du träffat på Tinder bedyrar att hen alldeles nyligen testat sig: kondomen på. Kommer det efteråt fram att hen visst “glömt” de där liggen som hände sedan senaste gången och du smittas av något virus eller bakterie, är du inte den första som känner dig dum av samma anledning. Oavsett hur frisk du eller din sexpartner känner er kan ni sprida saker som bara kondomer kan skydda mot.

dainis graveris AxPfK gtEFM unsplash

Öka din uthållighet

Det är okej, och du behöver inte skämmas. De flesta killar och män har någon gång besvärats av att komma för snabbt. Det kan bero på att man inte är så erfaren, att ens nya partner är väldigt väldigt attraktiv och ibland på något helt annat. Oavsett vad så kan kondomen bli din hjälplina. Kondomer gör penisen lite mindre känslig och chanserna är därför goda att du kan hålla ut lite längre.

Var alldeles säker på att du inte blir ofrivillig förälder

Låt oss prata om att ha full koll. Det enda sättet för dig att veta att du inte gör någon gravid, är att inte ha sex alls. Om du trots allt väljer att ha sex är näst bästa alternativet att använda kondom. Det är både ett sätt att ta ett ansvar för preventivmedel som annars ofta hamnar på kvinnan. Att använda kondom är också ett sätt för dig att få “svart på vitt” att du inte sprider din säd. Din sexpartner kan råka slarva med preventivmedel, eller i värsta fall ljuga om att den tar dem. Dessutom slipper din sexpartner stoppa i sig läkemedel som ofta kommer med jobbiga biverkningar.

Hur väljer du bästa kondomen?

Du kanske tänker “kondom som kondom” och snappar åt dig första bästa i butiken. Faktum är att den perfekta kondomen kan vara olika för olika personer. När du väljer kondom kan du kolla efter saker som är viktiga för dig, som exempelvis:

  •  Storlek- one size does not always fit all. 
  • Material- är du eller din partner allergisk mot latex, eller ogillar lukten?
  • Pris- studenter, låginkomsttagare, ekonomiska personer… Anledningarna kan vara många till att bry sig om pris!
  • Färger, lukter, knottror och liknande- kul att variera sig!

Topp 5 bästa kondomer

Nu kommer vi till det, vilken är den bästa kondomen? Jag vill faktiskt inte ge ETT svar på den frågan eftersom det som med det mesta andra i livet beror på. Här får du iallafall tips på 5 populära och omtyckta kondomer som är bäst beroende på vad du letar efter! Och ja, jag har provat dem alla eftersom jag själv är väldigt nyfiken på att hitta den ultimata kådisen.

Kondomer Namn Pris
4.7
Skyn Original
Latexfria
Latexfria Kondomer
Se Pris
4.5
Pasante King Size
XL
XL Storlek
Se Pris
4.4
RFSU Thin
Klassiker
Tunna kondomer
Se Pris

Skyn original- latexfria kondomer

Många som tidigare gett upp på kondomer pustar ut när de hittar Skyns latexfria kondomer. Vad gör Skyn till mångas enda alternativ när det gäller kondomer?

För vem

Det finns olika anledningar till att välja bort latexkondomer. Här är några fakta bakom det: 

  • Många är allergiska mot latex
  • Lukten av latex är inte jättetrevlig
  • Plasten de är gjorda av leder värme bättre än latex, de känns alltså mindre

Prisnivå

En av de dyrare på marknaden, men å andra sidan är latexfria kondomer alltid dyrare än vanliga. 

Omdöme

Väldigt trevligt att slippa den där typiska “kondomlukten” även om jag personligen inte har något emot den. Skyns kondomer är tunna, har bra passform och för den som störs av den lite bedövande känslan kondomer kan ge kan detta vara rätt val.

 

 

Pasante King Size XL Kondomer

Vi är alla olika både i knopp och kropp. Det är därför inte så konstigt att många upplever att kådisen antingen sitter löst eller stryper blodflödet till Petter Niklas. 

För vem

Har du alltid känt att  kondomen måste pressas på som om du försökte sätta en fingerborg på en gurka? Då kan Pasante King Size XL vara rätt för dig.

Prisnivå

Pasante gör allmänt prisvärda och bra kondomer.

Omdöme

De flesta som behöver större kondomer verkar väldigt nöjda med den här lite större modellen av kondom, även om det finns från flera olika tillverkare. Kondomen kan upplevas som lite tjock i materialet, men bra med glid och annars inget att klaga på. Är penis modell längre så kan denna bli för kort om du vill kunna trä den över hela. Ett plus för den lätta smaken/lukten av vanilj. 

EXS Kondomer med smak

För vem

De äventyrliga som trivs med att prova nytt och lite galet som kanske inte alltid blir bättre än originalet. EXS kondomer kommer i fyra olika smaker: choklad, jordgubb, cola och tuggummi. Annars en ganska klassisk kondom som är lagom i passform.

Prisnivå

Omdöme

Kul att prova och de mest naturliga smakerna av de jag provat, men colasmaken gick inte helt hem hos oss. Om du är trött på latexlukten och vill variera dig lite så klicka helt klart hem dessa!

RFSU Profil- klassikern

För vem

Kondomernas Volvo. Pålitlig, skön, bra pris och utan krusiduller. Profil är kondomen för dig som kanske inte alls tycker att kådisen är något att fästa så mycket uppmärksamhet vid. Att den är en av de mest populära kondomerna pekar också mot att den är omtyckt av många.

Prisnivå

Bra pris men finns billigare när det handlar om en väldigt basic kondom.

Omdöme

Det är ingen slump att Profil är en av Sveriges mest sålda kondomer. På något sätt känns kondomanvändandet mer neutralt och diskret när jag drar fram en Profil istället för en rolig och spännande smak och färg.  Nu råkar RFSU vara ett pålitligt och välkänt varumärke, men vill du ha en väldigt enkel kondom så kan du satsa på Sinfuls egna i 100-pack.

 

RFSU thin

 

Ytterligare en favorit från hederliga RFSU. En extra tunn kondom älskad av många.

För vem

En tunnare kondom som ger extra närhetskänsla. Värme överförs bättre genom tunnare latex, vilket gör att den knappt känns om storleken är rätt. 

Prisnivå

Medel, bra pris men inte en av de absoluta lågprisarna.

Omdöme

Skön, tunn kondom från RFSU som känns pålitligt och sjyst. Tänk bara på att inget i livet kommer gratis. Tunnare betyder också något sämre slitförmåga. Är det absolut otänkbart med sprucken kondom så satsa på den tjockare kusinen RFSU profil.

 

Sinful Regular Kondomer 100-pack

Är du en storkonsument eller helt enkelt gillar riktigt bra prisvärdhet utan att tumma på kvaliteten? Kolla då in dessa kondomer från Sinful.

För vem

Kondomer kan. bli ett dyrt nöje. Kanske inte om du varit i en relation länge och ligger en gång i veckan, men för de som lever mer intensivt. För dig som inte behöver några särskilda finesser men prioriterar priset!

Prisnivå

Billigaste av testets kondomer per stycke. Här investerar du några hundralappar i ett storpack.

Omdöme

Väldigt standard i mått och glid. Inget särskilt att anmärka på. Känns skönt att ha en stor låda hemma och slippa tänka på att köpa kondomer på ett tag!

 

Hur säkra är kondomer?

Till att börja med, när det gäller kondomer så är det viktigt att använda dem på rätt sätt. Är du välutrustad ska du inte behöva tvinga på kondomen, för fel storlek ökar risken att den spricker. Det ska vara vått och glida bra, för ökad friktion ökar också den risken. Använder du kondomen under hela samlaget och ser till att det är rätt storlek och glidet är bra, är kondomer väldigt säkra som preventivmedel. Siffran för hur många par som klarar sig från graviditet vid regelbundna samlag under ett helt år är ungefär 98%. Det är bättre eller lika bra som de flesta andra preventivmedel som anses säkra, som p-piller, fast utan biverkningar.

Gör din kondomanvändning extra säker

Några tips till dig som vill vara riktigt säker när du har sex. Kondomen är det enda skyddet mot könssjukdomar och i allmänhet ett väldigt säkert preventivmedel, men följer du dessa råd kommer du att kunna fokusera på att ligga utan att oroa dig.

  • Kolla utgångsdatum på kondomerna- en gammal kondom spricker lättare
  • Se till att ha dagen-efter-piller tillgängliga om kondomen mot all förmodan spricker
  • Testa dig för könssjukdomar regelbundet, även om du använder kondom

Dela inlägget

Share on facebook
Share on print
Share on whatsapp
Share on email