Uppdaterades:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Bättre Sexliv, Sexleksaker för Par, Sexleksaker för Tjejer

Ekologiska sexleksaker – hur säkra är materialen?

Hur hälsosamma är sexleksakerna idag? Finns det regler vad som gäller tillverkningen?

Vi går igenom följande:

 • Finns det ekologiska Sexleksaker?
 • CE Märkning
 • Hur hälsosamma är de vanligaste Sexleksakerna?
 • Vilka ämnen i leksakerna ska man akta sig för?
 • Vad du ska tänka på när du köper glidmedel

Är sexleksaker säkra idag?

Det som är så otroligt bra med att bo i ett EU land är våra lagar och bestämmelser över kvalitet. Om det skulle vara så att du säljer produkter som inte uppfyller EU:s krav så kan du dels bötfällas men också bli förbjuden att sälja produkter.

Det finns många krav som du måste uppfylla om du ska importera sexleksaker från t.ex Kina när det kommer till deras material. Några exempel är:

 • Elektrisk säkerhet (ISO 3533)
 • Mekanisk Säkerhet (ISO 3533)
 • Produktinformationskrav
 • CE Märkning för plaster (De plastblandningar som är godkända i EU)
 • General Product Safety Directive” – Skyddar säkerheten på produkter
 • REACH – ”Registration, Evaluation, Authorisation and restriction of chemicals” – Vilket skyddar från skadliga ämnen i plasterna. Ett exempel på detta är ftalater som används i leksaker för att få bättre flexibilitet och hållbarhet på plaster som silikon eller annan hårdplast. Detta är regulerat på sexleksaksmarknaden.

Hur vet man att Sexleksakernas material är godkända?

Det är inte bara att man säger att leksakerna ska vara hälsosamma och att man sen lämnar det där. Alla produkter som faller inom regleringarna är tvungna att gå igenom dessa punkter för att få sälja inom EU.

 • CE Märkning
 • Import/Tillverkarinformation
 • Produkt och spårningsinformation
 • DoC – Declaration of Conformity (Där tillverkaren helt enkelt går igenom alla punkter vi tidigare nämnt och bevisar att produkten är godkänd på samtliga punkter) – Här gås CE märkningen igenom
 • Tekniska filer
 • Användarinformation
 • Labbtester (!) – Test av substanser och teknik säkerhet

Även om det finns många regler och lagar så är det viktigt att veta att det finns sexleksaker även i Sverige som inte är godkända. Det kan t.ex vara att fabriken ändrat ingredienser för att spara på pengar eller för att öka kvaliteten. Man kan aldrig vara helt säker.

När det kommer till sexleksaker så är mitt största tips att köpa kända och populära sexleksaker. Detta betyder att det inte bara är du som äger leksaken och att produkterna testas mer frekvent. Det betyder också att om det skulle komma fram att produkterna inte är godkända så blir förlusten för företaget ENORMT.

Finns det ekologiska sexleksaker?

Det är egentligen inte förrän under 2021 som vi hade en riktig standard i Sverige. Med hjälp av 75 experter i 19 länder tog SIS i Sverige steget framåt för att införa ISO 3533 som standard för sexleksaker. Detta betyder att man helt enkelt inte behöver oroa sig lika mycket längre.

Det finns inte många sexleksaker som är märkta med ”ekologisk” eftersom man isåfall måste definiera vad det är. Ekologiskt är ett ord vi har missbrukat och lite tappat styrkan i.

Det finns inga direkt ekologiska sexleksaker idag. Men det finns sexleksaker med t.ex 100% silikon utan tillsatta ämnen. Det du vill ha är produkter som inte har några tillsatta hårdplaster. De sexleksaker som är mest populära i Sverige idag är till mestadels silikonbaserade.

Titta på Womanizer Premium som ett exempel. Material: Silikon.

Skarmavbild 2022 09 09 kl. 03.39.26


Detta betyder att produkten förutom elektroniken är gjord av endast silikon. Den delen av produkten som kommer röra din hud är gjort av silikon.

”Silkon är tillverkat av sand, syre och kisel som är en förnyelsebar mineralkälla ” – Medvetna.se

Det betyder alltså att det inte är några farliga tillsatser.

Om vi istället kollar på vår favorit Satisfyer Pro så ser vi att den innehåller ABS plast men samtidigt att beskrivningen säger ”kroppssäkert silikon”. Detta betyder också att denna produkten är mer hälsofarlig än vad Womanizer är.

Skarmavbild 2022 09 09 kl. 03.41.55


Vi brukar alltid rekommendera produkter som är 100% silikon.

Till Satisfyers försvar så är det inte denna delen av produkten som du kommer att hålla mot kroppen eftersom du har ett silikonmunstycke. Men det är helt enkelt här de billiga och dyra sexleksakerna skiljer sig allra mest.

Vilka ämnen i sexleksaker ska man akta sig för?

En bra och enkel vägvisning är att försöka hålla sig till silikonbaserade produkter eller produkter som är gjorda av glas.

Personligen skulle jag inte vara alldeles för rädd när det kommer till de mest populära sexleksakerna då de har gått igenom alla dessa kvalitetskontroller.

Ämnen som inte får finnas i sexleksaker är redan reglerade i REACH vilket skyddar oss konsumenter.

Men vill du hålla dig hälsosam och veta att det inte ska vara någon fara med dina sexleksaker så hade jag hållit mig till antingen silikon eller glas. (Jag använder silikon då det ofta inte finns vibrationer i glasleksaker)

Ekologiska glidmedel (Extra Tips)

Det som finns är glidmedel utan tillsatta ämnen. Naturliga och även kravmärkta sexleksaker.
Om du vill vara säker på att ditt glidmedel är hälsosamt och/eller krav-märkt så har du RFSU som har en hård policy för hälsosamma sexleksaker(glidmedel) – Du kan läsa deras miljöpolicy här

Ett av våra absoluta favoritglidmedel är Kaerligs Ekologiska glidmedel. Anledningen till att detta är ett otroligt prisvärt glidmedel är dels för att du kan använda det till alla dina silikonbaserade sexleksaker.

Det är också helt fritt från parabener, parfymer och PH neutralt för att inte rubba din hormonbalans. De nämner även att deras produkt är ett resultat av organiskt jordbruk.

Om det inte räcker så är det svanenmärkt och Allergycertified.

Det bästa av allt. Det är otroligt bra, klibbar inte och kostar inte heller mer än andra vanliga glidmedel!

Lämna en kommentar