Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Relationstips

Hur länge håller en kondom?

I denna artikel går vi igenom hållbarhet på kondomer i alla dess olika former.

Kondomers livslängd


En gammal kondom kan med fördel användas utan problem. Det man dock bör göra är att lukta på kondomen så att inte glidmedlet i kondomen har ”surnat”. Det finns vissa kondomer som klarar sig kortare tid t.ex kondomer med bedövande medel. Då kan man lukta på kondomen istället om den luktar som den ska eller det luktar ruttet.

Kondomer för kvinnor

Kondomer för kvinnor klarar sig i fem år i rumstemperatur. Precis som killarnas så finns det inga stora problem med dessa och klarar sig perfekt även med ett par år på nacken.

Latexkondomer

Naturliga latexkondomer är de kondomer som är i det längre spannet. Dessa kan klara upp till fem år utan några som helst problem med hållbarheten. Dessa kondomer är både bättre på tid men också bättre på att hålla sig hela och inte gå sönder. Latexkondomer är standard i Sverige och om det inte står något annat på förpackningen så är det oftast en kondom gjord av latex.

Hur vet jag när kondomen gått ut?

Ofta så har din kondom ett bäst före datum på kondomen nere i kanten. Men om kondomen alltid har varit i ett rumstempererat rum och inte i direkt solljus så kan den klara sig längre än vad förpackningen säger. Är det så att den har lagrats felaktigt så är det viktigt att vara försiktig med bäst före datumet ändå.

Lämna en kommentar