Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Bättre Sexliv

Hur långt bak i tiden smittspårar man klamydia?

I denna artikel går vi igenom hur man smittspårar klamydia. Bör man vara nervös inför sitt test?

Hur långt bak i tiden gör man en smittspårning?

En smittspårning brukar vara mellan 6-12 månader. Du är då skyldig att rapportera varje sexuell partner du haft inom dessa månader enligt smittskyddslagen. Därför är det också viktigt att du testat dig inom dessa månader för att man enklare kan utesluta vissa partners. Och för din egen skull så blir det mindre pinsamt att behöva skicka ut fler brev.

Umo.se skriver att det beror på sjukdom hur länge en smittspårning brukar vara. Vi ringde vår lokala Helsa för att få svaret att vid klamydia brukar det handla om 6-12 månader vid klamydia.

Är det informationen man lämnar verkligen anonym?

Ja. Eftersom det ofta är väldigt känsligt att skicka ut till sina partners att man fått en könssjukdom så är det läkarens skyldighet att hålla din information hemlig. Du behöver inte vara rädd att läkaren ska nämna ditt namn. Dock så kan du även välja om du vill kontakta dina tidigare partners själv eller om du vill göra det anonymt tillsammans med en smittspårare.

Är det vanligt att få klamydia eller gonorré?

Det är väldigt vanligt att man någon gång under sitt liv får en könssjukdom om man har oskyddat sex. Eftersom alla människor inte får några bieffekter av att ha sjukdomen så kan man ibland gå runt i lång tid utan att ens veta att man har det. Därför är det extra viktigt att testa sig med jämna mellanrum då det kan skada t.ex din möjlighet att få barn om du går runt med en könssjukdom under en längre tid.

Lämna en kommentar