Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Bättre Sexliv

Kan inte komma under sex – Orgasmproblem för killar och tjejer

Vad gör man om man inte kan komma under sex? Vad är anledningarna och hur går man igenom utmaningarna?

Vad är Orgasm?

Orgasm är något fantastiskt och en stor källa till njutning. Musklerna drar ihop sig och en mängd hälsosamma hormoner frisätts. För vissa är det en självklarhet att samlaget avslutas med att de kommer, medan det för andra är en kamp som inte är helt enkel. En vanlig missuppfattning är att manlig utlösning och orgasm är samma sak, men båda sakerna kan ske separat. I regel är det dock betydligt enklare att märka av när män kommer än när kvinnor gör det. Tyvärr händer det därför ofta att kvinnor ”fejkar” orgasm som ett sätt att göra sin partner nöjd och känna sig tillräcklig.

Vilka har svårt att komma under sex?

Svaret på frågan är att orgasm kan vara svårt för alla typer av människor. En stor grupp är unga som kanske inte är särskilt sexuellt erfarna. De har ofta inte lika stor kännedom om sex och sina kroppar generellt. Även äldre människor kan ha svårt att komma. De tillhör inte sällan en generation där det inte talades lika öppet och lätt om sex som man gör idag.

Särskilt tjejer och kvinnor har typiskt svårare att komma, vilket beror dels på biologiska men också samhälleliga orsaker. Det är inte förrän relativt nyligen som kvinnor inkluderades i jakten på njutning under sex, och många kvinnor vågar inte ta för sig förrän de blivit lite äldre. Problemet ligger dock även på den manliga sidan. Många män känner inte ansvaret att få sin sexpartner att komma.

Vad kan orgasmsvårigheter bero på?

Vad orgasmproblemen beror på är inte helt lätt att fastslå. De bakomliggande orsakerna kan grovt sett delas in i ett antal kategorier:

  • Medicinska orsaker
  • Biologiska orsaker
  • Psykiska orsaker
  • Brist på kunskap och kommunikation

Medicinska orsaker

Det kan vara bra att utesluta medicinska orsaker till att det är svårt att komma, och detta kan vara aktuellt särskilt om problemen uppkommer plötsligt.
En orsak skulle kunna vara medicinering. Vissa typer av läkemedel, exempelvis vissa medel mot depression, kan göra det svårare eller lättare att komma under sex. Prata med din läkare om du upplever sådana bieffekter, och diskutera eventuell lösning eller byte av preparat.

Biologiska orsaker

Vissa biologiska orsaker till att ha svårt att komma bör nämnas. En av dessa är att vara kvinna. Kvinnor har på gruppnivå svårare för att få orgasm, då de kvinnliga könsorganen är utformade på ett sådant vis att vanligt penetrerande sex inte är tillräckligt stimulerande av de känsligaste punkterna.

En annan orsak att ta hänsyn till är könsstympning. Omskärelse är betydligt vanligare bland män, särskilt i Sverige. Att upptäcka att ens sexpartner är omskuren är knappast någon större chock för någon. Det man ska tänka på är att många omskurna, både män och kvinnor, har svårare att få orgasm då många känsliga delar saknas. Hos män har en del av de känsliga delarna kring förhuden blivit hårdare ärrvävnad. Vissa omskurna män har exempelvis svårt att komma av oralsex, som icke- omskurna män ofta känner otroligt mycket av. Omskurna kvinnor är betydligt mindre vanligt i Sverige, men dessa kvinnor kan ha betydligt större problem i sexlivet, exempelvis med orgasm.

Psykiska orsaker

Att kroppen och knoppen är tätt sammanlänkade är nog inget som förvånar. Svårigheter med orgasm kan dels bero på allmänna svårigheter att slappna av vid sex, dels på att man kanske inte känner sig helt bekväm och trygg med sin sexpartner. Det kan också bero på en upplevd press att prestera, eller upplevd press att få orgasm i sig som drabbar särskilt kvinnor. Det är inte särskilt konstigt om det blir svårt att komma om en sexpartner uttrycker stress eller missnöje över den andres uteblivna orgasm.

Brist på kunskap och kommunikation

En mycket vanlig orsak till att någon har svårt att komma är en generell brist på kunskap kring vad som får någon att komma, oftast en kvinna. Både män och kvinnor lever ofta med uppfattningen att kvinnor kommer av vanligt penetrerande sex, precis som män. I själva verket är det betydligt svårare för en kvinna att komma av penetrerande sex, det är faktiskt så gott som omöjligt för många.

Ett annat problem handlar om kommunikation, att människor i alla åldrar har svårt att kommunicera vad de gillar i sängen. Många har svårt att få fram både när sexpartnern gör något de gillar men också något de inte gillar.

Vad som kan hjälpa vid orgasmproblem

Att ha svårt att komma är ett tråkigt problem som står i vägen för mycket lust och tillfredsställelse. Det är även vanligt att sexpartnern känner sig otillräcklig som inte kan framkalla en orgasm. Det finns dock flera saker att göra för att komma till bukt med problemet.

Slappna av

Det är lätt att jakten på orgasm blir en press som ironiskt nog står i vägen för att komma. En av de viktigaste aspekterna är att försöka minska pressen och låta orgasmen komma om den vill, samtidigt som man gör försök att förbättra situationen. Se inte orgasmen som ett mål i första hand, utan som en bonus. Försök att njuta av sex även om du inte kommer i slutändan.

Onanera och lär känna kroppen

Ett tips är att onanera mera! Många som har svårt att komma vid orgasm har i grunden svårt att veta vad deras kropp stimuleras av. Eftersom det finns tusentals sätt att röra en kropp på så är det omöjligt att läsa sig till hur en viss person behöver stimuleras för att komma. Utforska själv din kropp och sätt ihop en mental ”instruktionsbok” för hur beröringen och stimulansen ska göras. När du lärt känna din egen orgasm är det dags att överföra kunskapen till den eller de du ligger med.

Shoppa hjälpmedel och sexleksaker

Ett roligt sätt att få ny glöd i sexlivet och underlätta orgasmer är att prova lite nya hjälpmedel. Det behöver inte vara något laddat och allvarsamt. Överraska din partner med en ny vibrator, penisring eller annat spännande som kan göra sexet både mentalt njutbart och fysiskt öka chansen för orgasm. Är det en kvinna som behöver hjälp med att komma så är tryckluftsvibratorer en stor favorit bland många. Många som aldrig har kunnat komma tidigare uppger att de för första gången lyckats med denna typ av vibrator. Tänk på att även vibratorer går att använda i sex mellan två eller flera!

Läs gärna artikeln här under!

[smartslider3 slider=”49″]

Även sexiga underkläder kan vara ett hjälpmedel som får både dig och din partner att bli lite extra upphetsade, vilket såklart hjälper orgasmen på traven!

Kommunicera med din sexpartner

A och o för ett tillfredsställande sexliv är kommunikation. Prata, visa och lär upp den du ligger med. Sätt er ner och prata igenom hur ni vill ha det och hur partnern kan hjälpa till. Många kan tycka att det är svårt och ovant att kommunicera sina behov, och det kan det vara till en början. Övning ger dock färdighet, så gör det på ett lekfullt sätt och välj rätt person att utforska din sexualitet tillsammans med.

De som ändå tycker att det är obekvämt kan testa att ladda ner någon av alla sexappar som finns, där nya sätt att tillfredsställa och beröra kan provas på ett lättsamt och roligt sätt. För kvinnor kan det vara en särskild utmaning att kommunicera dessa behov, och då hjälper det att ha en partner som är empatisk och lyhörd.

Det är ingen nyhet att vissa människor är mer sexuellt kompatibla än andra. Om en person inte får dig att komma så betyder det inte att personen är ”dålig på sex”, utan kan helt enkelt betyda att kemin inte helt stämmer. Det är verkligen sant att en person kan vara en annans bästa ligg någonsin medans du och denna människa inte alls klickar som du hoppats.

Självklart är det inte alltid rimligt att byta ut en partner på grund av detta, men har du haft svårt att komma med vissa personer förut betyder det att det kan gå betydligt lättare med någon annan.

Söka hjälp

Något som många par drar sig för är att faktiskt söka hjälp för sina svårigheter med att få orgasm. Det finns professionella som är specialiserade på att hjälpa människor som har olika sorters problem i sänghalmen. Att söka hjälp för olika typer av sexuella problem är inte konstigare än att vissa behöver hjälp med att uppfostra sin hund eller laga en läckande kran. Det är helt enkelt en kompetensbrist som någon annan kan hjälpa till med! En sexolog är specialiserad på att prata med människor, enskilda eller i par, om deras sexuella problem.

Söker du hjälp hos en sexolog ska du försöka att inte skämmas eller vara rädd för att bli dömd. För en sexolog är en fråga om orgasmproblem lika naturlig som karies är för en tandläkare. Tänk på att du är långt ifrån ensam om dessa problem och att du inte har något att förlora på att ta professionell hjälp.

Lämna en kommentar