Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Bättre Sexliv

Kan man köpa begagnade sexleksaker?

Den stora frågan är egentligen om det är rätt eller fel att köpa begagnade sexleksaker? Här är vår syn på det!

Man kan köpa begagnade sexleksaker på nätet via Blocket eller liknande hemsidor. Jag rekommenderar dig dock att inte köpa begagnade sexleksaker på nätet om du inte är helt säker på att de är oanvända. Dessvärre är det såklart svårt att veta om du handlar på hemsidor såsom Blocket eller Tradera. Den typen av sidor vänder sig ju främst till köp och sälj privatpersoner emellan och kvaliteten säkerställs inte då på samma vis som i dagligvaruhandeln. 

Om leksaken inte är rengjord på rätt sätt är de inte säkra att köpa från någon annan då de kan vara fulla av bakterier som kan leda till infektioner. En rekommendation är att istället handla dina sexleksaker på outlets för att vara säker på att de är nya, rena och såklart uppfyller säkerhetskraven. Problemet ligger i renligheten på leksakerna.

Hur köper jag begagnade sexleksaker?

Om du ska köpa begagnade sexleksaker rekommenderar jag att du köper en leksak som är i ett kroppssäkert material (detta specificeras i produktinformationen) och i ett material som är enkelt att rengöra. Dessutom bör du också vara säker på att personen du faktiskt köper produkten av verkligen har rengjort den på ett korrekt sätt.

Du kan dock aldrig riktigt vara säker på hur väl personen du köper den begagnade leksaken av har skött sin leksak. Slarvar man med rengöringen bildas bakterier på leksaken vilket i sin tur kan leda till åkommor såsom urinvägsinfektioner. Har personen rengjort leksaken med tvål så tas smutsen bort men inte bakterierna. Man behöver helt enkelt bra rengöringsprodukter avsedda för just rengöring av sexleksaker för att få bort bakterierna. En sådan rengöring är också anpassat efter de materialet som sexleksaker ofta består av. 

Vissa material är svårare att rengöra än andra

Ett material som kan vara bra att undvika att köpa begagnat är TPR/TPE. TPR som står för “Termogummi/ Thermo Plastic Rubber” och TPE som står för “Thermo Plastic Elastomer” är två material som i princip är likadana. Den mest markanta skillnaden är att Thermo Plastic Elastomer är lite mjukare och mer poröst. Detta material kan vara svårt att rengöra då bakterier lättare fastnar på ett poröst material. Varför då kanske du undrar?

Jo – porösa material har större porer. Precis som på oss själva så kan smuts och bakterier samlas i våra porer och rengör du inte porerna ordentligt kan bakterierna få fäste och börja gro. 

Det finns också icke-porösa material. Dessa har inga porer där bakterier kan få fäste men det är däremot minst lika viktigt med rengöringen på dessa material för att kvarliggande smuts och bakterier inte ska ta spridning. 

Spara leksaker från tidigare partner

Ibland går inte livet som man tänkt sig och man gör slut med sin partner. Kanske man tillsammans hade köpt ett gäng sexleksaker som man nu undrar vad man ska göra med. Vi listar tre förslag på hur du kan göra i situationen nedan.

  • Fråga din nya partner vad hen tycker

Ett alternativ är att du sparar sexleksakerna tills du skaffar dig en ny partner och frågar personen vad den tycker. Kanske personen är helt okej med saken, eller inte. Kanske personen tycker att du ska slänga vissa saker och spara andra. 

  • Spara vissa leksaker och släng vissa

Tänk dig in i din kommande partners sits. Vad hade du velat återanvända från den personens tidigare förhållande? Släng de saker du inte hade velat använda och behåll dem du hade kunnat tänka dig använda. Kanske känns det bättre att behålla saker som bara du själv använt, och inte din tidigare partner till exempel. 

  • Släng leksakerna och skaffa nytt tillsammans med din nya partner

Att gå till en sexbutik eller att shoppa tillsammans online är både spännande och mysigt att göra tillsammans. Det är också ett sätt att tillsammans gå in i det nya förhållandet och att man då gemensamt väljer vilka sexleksaker man vill införskaffa till det framtida sexlivet. 

Om du väljer att slänga leksaker är det viktigt att du återvinner dem på rätt sätt! Leksaker som innehåller teknik, såsom en dildo med vibrator, räknas som elavfall. Finns det ingen elektronik i leksaken så räknas det som restavfall. Batterierna lämnas givetvis till batteriinsamlingen. Är du osäker på hur du ska sortera just din leksak så brukar det stå på förpackningen. 

Vad bör jag spara respektive inte spara?

Som tidigare nämnt kan det vara svårt att veta vilka leksaker man ska spara respektive slänga när man gjort slut med en partner och kanske till och med redan skaffat en ny partner. Jag tipsade i förra stycket om att du kan fråga din nya partner vad hen anser, slänga alla leksaker och skaffa nytt tillsammans eller slänga vissa leksaker och spara vissa. 

Vill du slänga vissa leksaker, men känner att du inte vill slänga alla? Kanske du har lagt ned mycket kärlek i att välja leksaker och även spenderat mycket pengar på dem? Jag vägleder dig till vilka leksaker som kan vara rimliga att spara och vilka som är mer rimliga att kasta bort!

Leksaker att spara

  • Intimprodukter såsom glidmedel och massageoljor. Dessa är ju inte använda på samma sätt som en leksak vilket gör det fullt rimligt att ta med dig in i ditt nya förhållande.
  • Leksaker som bara är använda av dig. Det kan kännas bra för den nya partnern att veta att leksaken bara är använd av dig och inte av din tidigare partner.
  • Ordentligt rengjorda leksaker. Om du är säker på att du rengjort leksakerna med rätt rengöringsmedel anpassat för just sexleksaker och dess material kan de ses som rimliga att behålla. Men så klart tycker alla olika och allra bäst är att du diskuterar saken med din nya partner.

Leksaker att slänga

  • De som är “uppenbara” att din tidigare partner använt. T.ex. om du är i ett heterosexuellt förhållande där du som kille tar med dig en dildo in i det nya förhållandet som då kanske din tidigare tjej använt. 
  • De som inte rengjorts ordentligt. Som jag tidigare tagit upp i artikeln är det otroligt viktigt med rätt rengöring för sexleksaker då det annars kan bildas mindre härliga bakterier. 
  • De som din nya partner inte vill behålla. Det är viktigt att respektera varandra i ett förhållande och prata om denna typen av saker. Diskutera med din partner vad hen tycker att ni ska behålla respektive slänga. Sedan kan ni tillsammans köpa nya leksaker, det kan ses som en mysig aktivitet!

Handla sexleksaker på outlet

Att handla sexleksaker på outlet, både i fysisk butik och på nätet, är ett bra alternativ för dig som gärna vill ha nya sexleksaker men inte är beredd att betala allt för mycket för dem.

Outlets har oftast riktigt bra priser och handlar du på en trovärdig sida kan du vara säker på att produkterna är i nytt skick och såklart oanvända.

Outlets har också oftast ett väldigt stort utbud med leksaker för både män, kvinnor och par. En stor variation finns i de flesta butiker och du kan hitta allt från dildos, vibrators, sexiga underkläder, bondage leksaker och intimprodukter. 

Att handla dina leksaker på en outlet i butik ser jag som ett bättre råd till dig jämfört med att handla begagnade leksaker på exempelvis Tradera eller Blocket. Tradera och Blocket är seriösa sidor men man vet aldrig hur leksakerna du köper är hanterade. Kanske de inte är rengjorda med rätt produkter vilket gör att det sitter kvar bakterier i dem. Det kan leda till otrevliga saker såsom olika infektioner. Det kommer garanterat kännas mycket bättre för dig att köpa produkter som du vet är helt nya, som ingen annan tidigare använt. 

Är du orolig för om din beställning hos sexleksaksåterförsäljaren sker diskret?

Är du oroad över att handla online och att det ska synas på paketet när du hämtar det hos paketutlämningen? Var inte det, i princip alla butiker online förmedlar att du kan känna dig trygg när du handlar hos dem och att de skickar sina paket diskret. Butikens namn syns inte och i vissa fall är även betalningsmottagaren anonym. Sexleksakshemsidor använder sig aldrig av sitt egna namn utan har fler än ett bolag med ett annat namn som de skickar paketen ifrån. Det kommer alltså aldrig stå ”FRÅN: SEXSIDA” utan kanske ”Från: Investment Persson export” så inte ens människorna som lämnar ut paketet har koll på att du köpt sexleksaker.

Hur ska jag tänka kring begagnade sexleksaker?

Att handla dina leksaker på en outlet ser jag somsagt som ett bättre råd till dig jämfört med att handla begagnade leksaker på exempelvis Tradera eller Blocket. 

Om säljaren skriver att leksakerna är använda kan du inte vara säker på att de är rengjorda med rätt produkter vilket gör att det kan sitta kvar bakterier i dem. Det kan leda till otrevliga saker såsom urinvägsinfektion eller andra infektioner. Det kommer förmodligen kännas mycket bättre för dig att köpa produkter som du vet är helt nya, som ingen annan tidigare använt. 

Det är som sagt inte alltid mycket billigare att köpa begagnat, det finns många hemsidor online som säljer sexleksaker till ett mycket bra pris. 

Så klart är det bra för miljön att återanvända så mycket produkter som möjligt och inte kasta bort så länge det är säkert. Så känner du att du kan tänka dig att handla begagnade sexleksaker (under förutsättning att du får uppfattningen om att de är hanterade på ett bra sätt) tycker jag absolut du kan göra det. Men kom ihåg att dubbelkolla en extra gång. 

Oavsett om du väljer att handla begagnat eller nytt – Happy Shopping!

Lämna en kommentar