Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Sexleksaker för Par

Vad händer om man runkar eller onanerar för mycket?

Kan man verkligen onanera för mycket? Ja. Sanningen är att man även kan vara beroende av onani likt droger och alkohol.

Fördelar med onani

Onani är något härligt i sig, och något de flesta människor ibland ägnar sig åt i olika utsträckning. Att tillfredsställa sig själv fyller många olika funktioner. Den mest uppenbara är njutningsaspekten, och att människan strävar efter njutning i sig. Redan i unga år börjar människor utforska sina kroppar och märka att vissa beröringar är tillfredsställande. Onani är ett sätt för många att slappna av och varva ned, exempelvis inför sänggåendet. Vid orgasm frisätts en mängd positiva hormoner som bidrar till välbefinnande och ro. Att onanera mycket kan därför förbättra sinnesstämning och minska stress, vilket är mycket positiva effekter!

En annan aspekt av onanin är att den är ett sätt att tillfredsställa den sexuella drift som alla människor och djur föds med, med vissa få undantag. För de som lever i en relation är det oftare lätt att tillfredsställa dessa drifter, men även människor i relationer kan känna att de behöver komplettera sexlivet med onani. En stor grupp som onanerar ofta är de som av olika anledningar inte har någon sexuell partner. Det kan bero på att personen inte sexdebuterat, eller att personen av andra anledningar inte kan eller vill ha sex med andra. Då kan onani vara ett bra sätt att tillfredsställa driften på.

Hur ofta är ”lagom” att onanera

Att fråga hur ofta det är lämpligt att runka eller onanera innan det blir för mycket är en omöjlig fråga att svara på. Svaret ligger antagligen inte i att det finns ett visst antal tillfällen eller timmar som är över gränsen utan är högst individuell och beror på flera faktorer. En person kan onanera under mer än ett tillfälle om dagen utan att det är ohälsosamt, medan andra får ett destruktivt förhållande till självtillfredsställelse av mindre än så. Liksom andra njutbara företeelser som sex, alkoholkonsumtion, datorspelande eller porrtittande så kan även runkandet bli överdrivet. Det finns inget formulär som definitivt kan fastställa om beteendet är ohälsosamt eller inte. Vill man veta om ens onani gått över gränsen finns det vissa frågor man kan ställa sig och fundera över:

  • Mår jag dåligt och känner abstinens de dagar det inte finns tillfälle eller tid att onanera?
  • Går onanin ut över mitt övriga liv, som arbete eller relationer?
  • Finns det tillfällen när jag känner mig tvungen att onanera fast jag inte är så sugen egentligen?
  • Onanerar jag mer och mer, och är det svårt att sluta?

Är svaret på frågorna ”ja” kan det vara läge att fundera över vad man kan göra för att förändra situationen, och försöka lista ut vad det kan bottna i. Saknas närhet och intimitet generellt? Är det ett tvångsmässigt sätt att lindra ångest eller tristess? För många människor kan i grunden härliga och hälsosamma saker bli tvångsmässiga. Då genererar onanin mer stress och negativa känslor än positiva. Någon som onanerar för mycket skulle kunna känna att det är roligare att vara hemma och ha sex med sig själv än att gå ut och leva sitt liv.

Även om man kanske inte tror det så finns det alltså något man kan kalla onaniberoende.


En annan negativ sak med att onanera för mycket är att man kan bli så van vid att få orgasm av onani att det blir svårt att ha sex med någon annan. En lösning i den situationen kan vara att visa sin partner hur man vill bli tillfredsställd, och se det som en utmaning att utvecklas sexuellt tillsammans.

Kan onani påverka fertiliteten?

Svaret på denna fråga är helt enkelt NEJ. Det påverkar varken förmågan att bli gravid som kvinna, eller att få sämre möjlighet att befrukta en kvinnas ägg. Ur denna aspekt är onani inte något negativt.

Om något så kan onani bidra till en hälsosam sexualitet och större lust till sex, vilket ju i sig ökar chansen till graviditet!

Är det farligt att onanera för mycket?

Rent kroppsligt är det svårt att onanera så pass mycket att det skulle vara farligt eller skadligt. Den som onanerar mycket hårt och i stor kvantitet skulle möjligtvis kunna drabbas av skavsår. Den som har lätt för att få skavsår i de intima regionerna bör använda någon slags glidmedel samt se till att runkandet inte övergår i ett tvångsmässigt beteende. Tvångsmässiga beteenden kan påverka den mentala hälsan negativt och dessutom innebära stora problem för de som lider av OCD, tvångssyndrom.

Ett annat sätt som skulle kunna vara skadligt är om den som runkar inte sköter sin handhygien ordentligt och får in bakterier i underlivet. De intima regionerna är på många sätt känsliga, inte minst på grund av alla slemhinnor som gör att smuts och kemikalier går in i blodet mycket lätt om handhygienen inte sköts om.

Vad ska man göra om man onanerar för mycket?

De allra flesta människor onanerar i helt lagom utsträckning, i vissa fall till och med för lite. Den som i slutändan ändå kommer fram till att onanin gått överstyr, kan försöka hitta andra sätt att njuta och varva ned att variera med. Antagligen behövs inte ett totalt onaniförbud, men vissa kan må bra av att runka lite mindre och ägna sig åt något annat istället.

Ett alternativ kan vara att skaffa en stressboll, fidget spinner eller annat hjälpmedel som underlättar för den som vill göra något av sina händer men inte vill använda dem till att runka. För vissa kan onanin vara ett resultat av rastlöshet som inte får utlopp, och då kan det vara en god idé att få ut energi på ett annat sätt. För den som är kreativt lagd kan virkning eller annat handarbete vara en bra form av variation.

Vissa kan behöva ha regler för att minska sin frekvens av onani. Bestäm att onani bara ska ske vid ett specifikt tillfälle om dagen, exempelvis innan sänggående. Andra kan ha nytta av att skriva in i sin kalender vilka dagar de får lov att onanera.

Om man känner att onaneringen tar över ens liv så kan man använda samma principer som man gör med de som är djupt beroende av något annat. Att ersätta onanitiden med någonting annat. T.ex den tiden på morgonen eller kvällen som du tänker onanera så gör du något som ger dig stimulans på ett annat sätt såsom en löprunda eller helt enkelt något som får dig att tänka på annat. Detta är en träningssak och är absolut inte enkelt. Det viktigaste är att vara medveten om när det är FÖR mycket.

Några avslutande ord om att onanera mycket

Till syvende och sist så är onani något positivt och hälsosamt som bidrar till gott mående. De flesta människor har någon form av ”last”, och av alla laster som går att ha är onani en av de minst riskfyllda. Att under någon period av sitt liv onanera för mycket, exempelvis när sexlivet i övrigt inte är tillfredsställande, är oftast inget stort problem. Till skillnad från många andra beteenden så belastar det i regel varken ekonomin eller hälsan. Onanera och njut av orgasmer såväl som av de positiva hälsoeffekter som kommer med det!

Lämna en kommentar