Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Bättre Sexliv

Sexkulturen i Amsterdam – Red Light District

I denna artikel skriver vi om hur det kan vara i den mystiska staden amsterdam. Allra helst hur det är i The Red Light District och vad som skiljer stället åt resten av världen.

redlight district

Synen på sex i Amsterdam

Det är knappast en hemlighet att Nederländarna har en liberal syn på sex. Och inte bara det, men även många andra ämnen som på andra platser är något privat eller kontroversiellt. Det sägs att Nederländska barn börjar närma sig ämnet sexualundervisning redan på förskolan (åldersanpassat såklart), och genom skolgången fortsätter det på ett öppet och varierat sätt. Istället för att fokusera på preventivmedel och mens som jag minns från mina biologilektioner, så diskuterar ungdomar saker som samtycke, respekt och queera aspekter. Den liberala synen på sex och öppenheten kring ämnet verkar bära frukt på ett positivt sätt. Nederländerna har internationellt sett både få oönskade graviditeter och färre incidenter av könsjsukdomar än många andra jämförbara länder.

Lagar kring sexarbete i Nederländerna

När vi undersöker hur det kommer sig att just Amsterdam blivit känt för sin liberala syn på sex och sexarbete måste man nämna deras lagstiftning på området. Prostitution är till skillnad från i Sverige lagligt i Nederländerna och de prostituerade är skattepliktiga. Men lagarna kring det är inte så slappa som du kanske tror. För att vara lagligt ska den prostituerade vara registrerad och äldre än 21 år.

Amsterdams Red Light District

red light district

Den som inte är beredd och kanske inte varit utanför Sverige särskilt mycket skulle kunna få en rejäl chock om den av en slump hamnade i Red Light District, som är kronan på toppen av verket i Amsterdams sexkultur. Mitt i centrala Amsterdam förändras atmosfären när du kommer in i ”Rosse buurt”, som området heter lokalt. Sex och erotik är det genomgående temat, och det märker du genast.

Varifrån kommer namnet Red Light District?

Redan på 1400-talet började kvinnor sälja sig i utbyte mot pengar i stadens hamnkvarter. I början satt kvinnorna öppet ute på gatorna och erbjöd sina tjänster, men med tiden förbjöds de sitta öppet och drog därför gardiner framför sig i fönstren. Genom att lysa upp i rött ljus visade de tydligt för besökare vart de kunde vända sig för sex, och därav blev området känt för sin röda färg.

Prostitution i området idag

När du går ner för gatorna kommer du se lättklädda, hårt sminkade kvinnor stå bakom glasfönster och försöka locka in förbipasserande. Den som knackar på kan få ett erbjudande, men bara om sexarbetaren godkänner den potentiella kunden. I nuläget beräknas mer än hälften av sexarbetarna i området komma från andra länder än Nederländerna, många från länder i Östeuropa.

Amsterdams sexmuseum

Världens första sexmuseum. Muséet öppnade 1985, och har sedan dess varit ett av de mest välbesökta i hela Nederländerna. Trots att det ofta är ett fnissigt nöje finns det ett seriöst och informativt syfte bakom muséet. Genom bilder, föremål och andra medier lär sig besökaren om sex genom tiderna och hur attityder kring ämnet har förändrats. Här får du se gammaldags porr och se hur de förr roade sig med sexleksaker. Du får inte missa delen av muséet där besökare delar med sig av sexiga bekännelser. Mycket skratt, förundran och kanske igenkänning utlovas. Den som vill ha en mindre seriös och mer lättsam upplevelse kan kolla in erotiska muséet som ligger en bit därifrån.

Red Light Secrets- museum om prostitution

Ett av de nyare tillskotten i Red Light District: världens första prostitutionsmuseum. Här får du lära dig hur Amsterdams sexarbetare vardag ser ut, deras personliga bakgrund men också historia bakom det som sägs vara ett av världens äldsta yrken. Kolla in det här museet och lär känna några av de kvinnor som i åratal jobbat i skyltfönstren upplysta i rött utanför deras arbetsplatser.

Sexshow och strippklubb

Det är inte bara prostitution och lättklädda kvinnor i upplysta skyltfönster som utgör nöjena i området. Den som inte är beredd att gå hela vägen kan istället gå och se en sexshow eller gå på strippklubb. Undrar du hur det är att gå på sexklubb? Tja, det är lite som att kolla på porrfilm. Förutom att du: inte kan välja film, inte kan snabbspola eller stänga av volymen, och att du sitter i sällskap med en massa främlingar. Annorlunda och lite småroligt att uppleva en gång i livet! Ett av de mest kända ställena är Cassa Rosso i hjärtat av distriktet.

Vill du inte ta del av dessa edgy nöjen kan du också stanna vid att besöka  en av de välsorterade sexbutikerna som det finns otaliga av. Här hittar du det mesta i sexleksaksväg och specialbutiker för olika fetisher.

Andra nöjen i Red Light District

amsterdam city
Amsterdam – En otroligt vacker stad

Området är inte heller bara sexkultur. Det är ett gammalt historiskt område som lockar arkitekturnördar och andra som älskar Amsterdams gamla, vackra tegelbebyggelse. Den som är törstig hittar också otaliga pubar och barer, samt så kallade ”coffee shops” där det röks mer än det dricks kaffe. När vi ändå är inne på temat så kan det nämnas att ett annat populärt museum ligger i området: The Hash Marihuana & Hemp Museum. Här lär du dig om hampans och cannabisens historia samtidigt som du får se en enorm samling av pipor och andra tillbehör.

Att tänka på om du ska besöka Red Light District

Trots att området badar i prostitution, fest och droger är det mestadels ett säkert och relativt fridfullt besöksmål. Men när du är i Red Light District så finns det några enkla regler och råd att följa för att göra ditt besök så säkert, trevligt och respektfullt mot de som jobbar där som möjligt:

  • Ta inga bilder av sexarbetarna. Det är både hänsynslöst och omoget, och sannolikheten är dessutom stor att du blir ordentligt utskälld.
  • Håll koll på dina saker. Det är många ficktjuvar i området som är ute efter rika turisters plånböcker och mobiler.
  • Blir du erbjuden något av en shady snybbe på gatan: tacka vänligt nej så kommer du bli lämnad i fred.
  • Gå gärna i grupp om du inte vill bli erbjuden tjänster genom de rödskimrande fönstren

Kritik mot Red Light District

Det går inte att blunda för att många är kritiska mot Red Light District och det av flera orsaker. Det som utåt är en liberal och frigjord sexkultur har sina mörkare sidor. Flera undersökningar visar att alla Amsterdams sexarbetare inte är lyckliga arbetare som många föreställer sig. Studier och undersökningar pekar mot att en stor andel av de prostituerade är kvinnor från fattiga länder som inte arbetar under schyssta villkor alls. I själva verket så får troligen inte tjejerna den största delen av pengarna de arbetar in själva.

En annan sak kritiker påpekar är just att ett område fyllt av prostitution, sexshower och strippklubbar ses som en slags nöjespark att fnissa åt med mobilkameran i högsta hugg.

Slutet på Amsterdams sexigaste område?

Flera gånger har politiker i Amsterdam försökt minska prostitutionen och yrkat på att sexhandeln ska flytta ut ur stadens centrum. Det har föreslagits att särskilda sexcenter hade kunnat byggas, där de prostituerades säkerhet är i fokus och Amsterdams stämpel som ”sex-Mekka” tvättas bort. Men i nuläget verkar än så länge Amsterdams sexkultur och särskilt Red Light District leva och frodas.

Har du varit i Amsterdam och besökt Red Light District? Saknar du Amsterdams sexkultur i här hemma i Sverige?

Lämna en kommentar