Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Bättre Sexliv

Sexuella Fetischer – Vilka är mest populära?

Har du en ovanlig eller vanlig fetisch? Alla har vi väl något särskilt vi tänder på, oavsett om det är något “vanilla” som bröst eller rumpor, eller något ovanligt och kinky. I sexuella sammanhang betyder fetisch något man tänder på som inte är något sexuellt i sig. Du har kanske hört om någon som tänder på träd, gosedjur eller något annat som låter lite lustigt och udda. Men vilka är de vanligaste kinksen? Jag kommer att gå igenom 7 av de vanligaste typerna av fetischer, häng på! 

kondomguiden logga

Vanligaste kategorierna av fetischer

Innan vi går in på vilka specifika fetischer som är vanligast kan det vara intressant att veta vilka kategorier av fetischer som folk ofta tänder på. Jag tänkte förut att det handlade om konstiga saker som platsar i ett program som “Outsider” men så är det inte riktigt! En fetisch kan faktiskt se ut på väldigt olika sätt, och det är inte ens alltid som det är en sak som får personen att tända till. En studie publicerad i tidskriften Nature intervjuade över 5000 personer om vad de blir upphetsade av. Undersökningen visade att de vanligaste typerna av fetischer, ordnat efter mest populära kategorin var: 

 1. Kroppsdelar eller saker som associeras med kroppen (som ett klädesplagg)

 2. Olika typer av beteende 

 3. Deras eget beteende

 4. Sociala beteenden

 5. Saker som inte har med kroppen/beteende att göra

Att ha en fetisch behöver alltså inte handla om att du tänder på en viss kroppsdel eller ett visst material, utan kan lika gärna handla om att du går igång på när din partner låtsas vara en främling!

I sexuella sammanhang så handlar det såklart om något annat. Och eftersom vi är på Kondomguiden så ska vi gå igenom dessa!

De 7 vanligaste fetischerna

Vilka är då några vanliga specifika typer av kinks? Du har antagligen hört talas om flera av dem eller rentav tänder på vissa av dem själv, men kanske inte har tänkt på att de faktiskt också räknas som fetischer.

BDSM fetisch

Fotfetisch

Skofetisch

Fotfetisch

Materialfetisch

BDSM

Trikofili

Fotfetisch

Den som inte har hört talas om fotfetisch har antagligen levt under en sten. Den som inte har hört talas om fotfetisch har antagligen levt under en sten. Att tända på fötter är antagligen en av de allra vanligaste fetischerna, trots att många å andra sidan tycker att fötter är något ganska äckligt och inte hör till den vackraste av våra kroppsdelar. Fotfetischister kan tända på att bara titta på ett par fina fötter, smeka dem eller gå lite längre och suga på sin partners fötter. Och så finns det de som går ännu längre… Vad är ett par sexiga fötter? Jag tänder ju inte på fötter själv, men jag har svårt att tänka mig att torra fötter med förhårdnader och sprickor är särskilt attraktivt för någon, fotfetisch eller ej!

Att tända på fötter är antagligen en av de allra vanligaste fetischerna, trots att många å andra sidan tycker att fötter är något ganska äckligt och inte hör till den vackraste av våra kroppsdelar. Fotfetischister kan tända på att bara titta på ett par fina fötter, smeka dem eller gå lite längre och suga på sin partners fötter. Och så finns det de som går ännu längre… Vad är ett par sexiga fötter? Jag tänder ju inte på fötter själv, men jag har svårt att tänka mig att torra fötter med förhårdnader och sprickor är särskilt attraktivt för någon, fotfetisch eller ej!

Skofetisch

Relaterat till fötter är ju såklart skor, och det kommer kanske inte som en chock för dig att många också tänder på skor. Vanligtvis är det inte svettiga sneakers eller leriga vandringskängor som får pulsen att öka, även om jag inte dömer någons preferenser… Det som ligger närmast till hands är kanske att bli kåt av tanken på stilettklackar, röda lårhöga lackstövlar eller någon annan väldigt feminin typ av dojja. Plötsligt så är det inte så konstigt att vissa har hundratals skor i sin walk-in closet…

Materialfetisch

Du kanske tycker att det är konstigt att någon kan tända på ett visst material, och då kanske det är förvånande att höra att läder är en av våra mest förekommande fetischer. Andra vanliga material att bli kåt av är lack, spets och latex. Är du intresserad av att klä dig själv eller ditt ligg i sexiga material? I sexbutiker online hittar du massor av underkläder i olika sexiga material. För en lackfetischist kan en “catwoman-dräkt” i PVC-,material, glänsande och tätt åtsmitande runt kroppen, vara fruktansvärt sexigt.

BDSM

Också en populär fetisch, som du kanske har ägnat dig åt eller åtminstone provat. Smärta, makt, underkastelse och dominans står ofta i fokus för de par som gillar att ägna sig åt dessa kinks. Har du sett 50 Shades of Grey? Det är svårt att inte känna sig lockad att låta sig sättas i handklovar eller (med samtycke) piska sin partner efter att ha sett denna heta film som handlar om just en böjelse för underkastelse och dominans. Se bara till att det är ömsesidigt och kom överens om ett stoppord!

Hår/trikofili

Du kanske inte tänker på att din fixering vid ett vackert hårsvall och att du tänder på att tänka på hur någon tvättar sitt hår skulle kunna vara en fetisch. Faktum är att det inte är särskilt ovanligt att tända på hår! För en person med hårkink är den perfekta porren kanske en video på en någon som står och kammar sitt långa, långa, glansiga hårsvall… 

Fetisch för tatueringar och piercingar

Är du förvånad över att du gång på gång tänder på tjejer med piercingar både i naveln, öronen och kanske mer intima ställen? Eller killar med tatuerade överarmar? Du är knappast ensam om att bli kåt av tanken på en snygg person med smyckad kropp. Många med den här typen av kink är själva tatuerade och fixar piercingar i bröstvårtorna eller något ännu heligare ställe…

Kostymer och utklädnad

Alla som utforskat utbudet av porr har nog lagt märke till hur många som verkar tända på utklädnader. En klassiker är uniformer, att klä ut sig till exempelvis sjuksköterska, polis eller något annat uniformsyrke. Andra gillar att sätta på sig en kanin- eller kattkostym, gärna med en lång och yvig svans… Eller är det en sträng lärarinna med glasögon som får dig kåt?

Ovanliga fetischer

Fetischerna jag listade ovan har du nog träffat på innan, och det känns kanske inte särskilt obekvämt om din nya dejt visar sig ha någon av dem. Men vad säger du om personen du nyss träffat (eller du själv!) visar sig tända på saker som:

  • Köpa använda trosor av en främling på nätet
  • Dinosaurier
  • Puppy play- leka hundar
  • Förnedra en sexpartner eller bli förnedrad
  • Bli kissad på
  • Dendrofili- tända på/ha sex med träd
  • Näsor
  • Djur

Som du ser så kan en fetisch vara en massa olika saker, mer eller mindre “normala”. 

Tycker du att det låter totalt orimligt och kanske till och med sjukt att tända på någon av sakerna i listan? Du kanske vill veta varför någon skulle tycka att typ spermaindränkta supermanleksaker eller något annat är sexigt för en person.

När sexuella fetischer blir farliga

warm orange ViPtoNt4kz0 unsplash

Det som är viktigt att tänka på är att människorna som tänder på dessa saker inte måste ha något fel. Människor tänder helt enkelt på olika saker och det stora handlar egentligen inte om vad du tänder på utan om du faktiskt agerar på det.

Den stora skillnaden på dig, mig eller någon som blir tagen för något helt vansinnigt brott behöver inte alltid vara att vi inte tänder på samma saker. Skillnaden är att våra hjärnor kan få idén i huvudet men vårat sunda förnuft får oss att inte agera på dessa. Det finns otroligt många killar och tjejer som tänder på situationer som är närmare en våldtäkt. Vart denna attraktion kommer ifrån kan vara något från väldigt långt tillbaka. Vi vet inte riktigt och fetischer är troligen en blandning av något vi lärt oss tidigare i utvecklingen och stimulans.

Alla människor är olika och tänder på olika saker. Det är viktigt att glömma att du inte är dina tankar, men du väljer vad du agerar på.

Vad är en fetisch?

Nu vet du lite om bisarra, ovanliga men också vanliga fetischer. Men vad är egentligen en fetisch? Man kan använda ordet på lite olika sätt. Låt oss säga att du tänder på fötter. Strikt sett så är det en fetisch om du tänder på fötterna i sig. Oftast när man pratar om fetischer så är man lite mer generös och menar att en fotfetisch också är när du tänder på en person som visar upp sina fötter, eller om du blir kåt av en person som har latextrosor och inte på ett par ensamma stackars trosor i sig. Det finns många som försökt komma på vad det är som gör att människor har en fetisch, och såklart så har även gamle psykologen Herr Freud sina bisarra teorier. Oavsett vad fetischer beror på: nice för dig om du hittat något som får dig att njuta lite extra av ditt sexliv!

Är fetischer ohälsosamma?

Hur långt är ett snöre? Det finns både mer och mindre hälsosamma versioner av fetischer. Många gånger genom historien har sex varit något väldigt tabu att prata om, och bara att säga att man har vanligt sex har varit kontroversiellt. Att sen prata öppet om att man kanske gillar swingerskultur, att bli (med medgivande såklart) piskad av sin partner eller något annat lite edgy har setts som något udda och sjukligt. Tidigare så klassades faktiskt fetischer som en form av psykisk störning, i Sverige ända fram till 2009. Förr i tiden så hade alltså självaste Christian Grey kunnat få en diagnos för sina BDSM-böjelser!

 Det är ganska uppenbart att vissa sexuella böjelser kan bli riktigt destruktiva om de går till överdrift eller skadar personen själv eller någon annan. Men har du en grej du och din sexuella partner eller partners tänder på som inte skadar er eller påverkar någon annan, så tycker jag att det är trångsynt att säga att det är ohälsosamt, hur konstiga kinks det än är. 

Nu vet du lite om kinks, vad det är vanligt att tända på och vad som är lite udda. Har du själv några vanliga eller ovanliga fetischer?

Lämna en kommentar