kondomguiden logga
Bättre Sexliv

Är det farligt att ha sex när man är sjuk?

/

Artikel skriven av amadeus

/

Senast uppdaterad juli 1, 2022 av amadeus

Att ha sex när man är sjuk brukar vara något som kan kännas rätt i stunden. Och efteråt. Men sedan kommer febern och förkylningen krypandes igen. Vad borde man egentligen göra? Kan det skada att ha sex när man är förkyld eller febrig?

Vi har tidigare gått igenom om det är farligt att runka när man är sjuk och idag är det dags för sexbiten. Jag brukar jämföra sex med att träna. Att gå till gymmet eller att gå ut och springa. Därefter funderar jag på om jag hade sprungit eller det känns som en bra idé att gå ut på en promenad. Oftast så har jag sex ändå, även om jag inte hade satt foten i löparspåret. Hur farligt är det egentligen?

Hur sjuk är du egentligen?

Vi börjar med att utesluta sjukdom som gör att du absolut inte kan ha sex. Om du är väldigt febrig och känner att du knappt orkar ta dig upp ur sängen så är det en självklarhet att inte ha sex. Men hur är det egentligen om det är en förkylning på gång eller du rent av bara har ont i halsen?

Känner du att du är lätt förkyld så finns det fortfarande en del saker du borde tänka på innan du har sex.

Farorna med att ha sex vid sjukdom

Vi börjar med att gå igenom de saker som är ganska självklara:

Smittorisk

Genom att ha sex när du börjar få ont i halsen eller är sjuk så finns det en väldigt stor risk till att du smittar din partner. Ett hångel är en förkylnings värsta kompis och kan förstöra för både dig och din partner.

Kroppens återhämtning

Här kommer tanken med att fråga sig själv: hade jag gått till gymmet om jag mådde såhär?
Är svaret ja så förstår jag inte riktigt varför du sökt upp denna artikel.
Är svaret nej så är det viktigt att förstå att anledningen till att ingen doktor rekommenderar att man är ute och springer eller t.ex får massage när man har en inflammation i kroppen beror på att kroppen behöver återhämtning. Det betyder också att du borde vila. Vila från träning och vila från sex.

Dock är detta viktigast om du har en pågående förkylning med feber eller om den inte riktigt brutit ut ännu. Är du i slutet av din förkylning eller det bara är hosta kvar så ska det inte vara några problem med att ha sex.

Det hjälper inte

Det är inte riktigt någon fara med att det inte hjälper dig från att bli frisk men det är ändå något att ha i tanken att sex inte hjälper dig att bli frisk snabbare. Om det är något som det ska hjälpa till med så är det i förebyggande syfte. Alltså innan du har blivit sjuk.

Enligt studier visar det att en orgasm kan hjälpa till mot stress och förebygga sjukdom. Det kan ge dig ett starkare immunsystem genom att hjälpa kroppen att stressa ner och utlösa glädjehormoner i form av endorfiner.

Sex i förebyggande syfte

Genom att ha sex regelbundet och få orgasmer så hjälper det kroppen att slappna av och både ge dig den träning du behöver men också konditionen du behöver. (om du inte kommer alldeles för fort och inte orkar ha mer sex vill säga). Läs vår artikel om att hålla längre i sängen för tips 😉

Sex gör människor lyckliga och lyckliga människor klarar sig ofta också bättre från sjukdomar som är relaterade till mående.

Är det farligt att ha sex när man är sjuk?

Nej. Det är inte farligt att ha sex när man har en lättare sjukdom. Det är rekommenderat att låta sin kropp återhämta sig istället för att ha sex när man är förkyld eller har feber. Sex är bättre att använda sig i förebyggande syfte för att hålla sig frisk och i bra kondition.

Lämna en kommentar