Uppdaterades:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Bättre Sexliv

Är det farligt att ha sex när man är sjuk?

I denna artikel går vi igenom huruvida det är bra eller dåligt att ha sex när man har någon form av sjukdom i kroppen!

Vi har tidigare gått igenom om det är farligt att runka när man är sjuk och idag är det dags för sexbiten. Jag brukar jämföra sex med att träna. Att gå till gymmet eller att gå ut och springa. Därefter funderar jag på om jag hade sprungit eller tagit en rask promenad i det skick jag är i då. Oftast så har jag sex ändå, trots att jag inte hade satt en fot i löparspåret, men hur farligt är det egentligen?

Hur sjuk är du egentligen?

Vi börjar med att utesluta sjukdom som gör att du absolut inte kan ha sex. Om du är väldigt febrig och känner att du knappt orkar ta dig upp ur sängen så är det en självklarhet att inte ha sex. Men hur är det egentligen om det är en förkylning på gång eller om du rent av bara har lite ont i halsen?

Känner du att du är lätt förkyld finns det fortfarande en del saker du borde tänka på innan du har sex.

Riskerna med att ha sex vid sjukdom

Vi börjar med att gå igenom de saker som är ganska självklara:

Smittorisk

Genom att ha sex när du börjar få ont i halsen eller är sjuk så finns det en väldigt stor risk till att du smittar din partner. Ett hångel är förkylningsvirusets bästa vän och kan förstöra för både dig och din partner.

Fördröjer kroppens återhämtning

Här återkommer jag till tanken med att fråga dig själv – hade jag gått till gymmet om jag mådde såhär?
Är svaret ja behöver du inte ens tveka. Tuta och kör! Är svaret nej är det viktigt att du förstår att anledningen till att ingen doktor rekommenderar att man är ute och springer när man har en inflammation i kroppen är att kroppen behöver återhämtning. Det betyder att du borde vila och avstå från träning framförallt, men även från sex. Detta är särskilt viktigt om du har en pågående förkylning med feber eller om du känner att du är påväg att bli sjuk men att det inte brutit ut ännu. Är du i slutet av din förkylning eller om det bara är hosta kvar ska det inte vara några problem att ha sex.

Sex i förebyggande syfte

Studier visar att en orgasm kan hjälpa till att motverka stress vilket i sin tur kan förebygga sjukdomar. Det kan ge dig ett starkare immunförsvar genom att hjälpa kroppen att stressa ner och utlösa glädjehormoner i form av endorfiner. Genom att ha sex regelbundet och få orgasmer hjälper det kroppen att slappna av och både ge dig den träning du behöver men också konditionen du behöver (om du inte kommer alldeles för fort och inte orkar ha mer sex vill säga). Läs vår artikel tips för att hålla längre i sängen.

Sex gör människor lyckliga och lyckliga människor klarar sig ofta också bättre från sjukdomar som är relaterade till mående.

Är det farligt att ha sex när man är sjuk?

Nej, det är inte farligt att ha sex när man har en lättare sjukdom. Det är däremot rekommenderat att låta sin kropp återhämta sig istället för att ha sex när man är förkyld eller har feber.

Lämna en kommentar