Uppdaterades:

Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Relationstips

Hur ofta borde man ha Sex i ett förhållande?

Hur ofta ska man ha sex? Hur ofta är det normalt att ha sex? Många som är i ett förhållande där ens partners sexlust skiljer sig från ens egen har ställt sig de frågorna.

Svaret på frågan om hur ofta man borde ligga är att det inte finns någon siffra på det, även om studier visar att de flesta par har sex ungefär en gång i veckan. Det är hur som helst ändå ett ämne som många går och funderar över, och som kan ställa till det i en relation.

Jag tänkte bringa lite klarhet i det hela, och du kommer också att få reda på vad du kan göra om du tycker att ni har för lite sex, eller tvärtom, att din partner vill ligga oftare än du. Nu kör vi!

För er som har problem med att hetta upp sexlivet ska kolla in den här! Liggboxen var en av anledningarna till att jag blev så intresserad av sexleksaker men också en anledning till att ett förhållande där sex inte var någonting speciellt blev himmelskt.

Det roliga med att prenumerera blir att ni helt enkelt blir lite ”tvungna” att testa nya saker i sängen.

Du kan också läsa vår artikel om prenumerationer här

Så ofta ligger Svenskar i förhållande

SEXKALENDER

Jag gillar att nörda ner mig i forskning för att söka svar på viktiga eller oviktiga frågor, och självklart finns det också en massa studier på ämnet sex. 54 gånger per år, så ofta har vuxna i genomsnitt sex enligt en studie som gjordes 2017.

Denna studie publicerades 2017 i ”Archives of Sexual Behavior”. Och om du undrar ifall sex flera gånger i veckan skulle betyda att relationen är lyckligare så kan jag med stöd i en annan stor studie meddela att det inte riktigt är så.

Ligger man knappt alls i en relation så är risken större att det är något i relationen som är fel, men att inte vilja ligga som kaniner behöver definitivt inte betyda att attraktionen eller kärleken dött!

Folkhälsomyndigheten presenterade 2019 en stor undersökning där majoriteten uppgav att de hade sex två till tre gånger i månaden.

I studierna så visas det också att folk tror att andra har sex mer än de själva.

Dagens unga ligger mindre än förr

Vill du ligga mer och oftare så kan en lösning vara att slita dig från datorn och mobilen och ge dig ut i folkvimlet istället. Tänker du att Tinder, Grindr och annan teknik som gör sex lättillgängligt gjort att dagens unga ligger mer än de ”pryda” unga gjorde förr? Då har du faktiskt helt fel.

Faktum är att dagens unga vuxna ligger mer sällan än de gjorde exempelvis på 70- och 80-talet, enligt forskning.

Anledningarna? Tja, det spekuleras i flera stycken, men bland de viktigaste att unga idag surfar runt mer på nätet snarare än att vara ute på äventyr.

Bland annat så är man ute och dricker i mindre utsträckning, en aktivitet som i regel gör det lättare att hamna i säng med någon. Så, oavsett om du är singel eller i ett förhållande, ut och lev livet utanför skärmen så ökar chanserna för ligg!

Vad ska vi göra om vi ligger för lite?

Om du känner att du och din partner ligger alldeles för sällan så behöver du inte ge upp och vända dig till “handarbete” nödvändigtvis.

Som tur är finns det flera saker du kan göra för att försöka vända utvecklingen på ett sätt som passar både dig och din partner. Kommunikation, kompromisser och “prova nytt”, hade det kunnat sammanfattas!

Jag har tidigare skrivit en artikel om att schemalägga sitt sexliv. Anledningen till att jag kom på idén var såklart inte för att jag hade sex varje dag utan att jag såklart haft samma problem som många andra svenskar.

En annan sak som jag står bakom än idag som räddade mitt sexliv var att prenumerera på sexleksaker. Anledningen är enkel. Alla förhållanden kommer tillslut till punkten där sexet mer är som att knäcka nacken än att det är roligt och häftigt.

Därför var det otroligt intressant och nytt när jag och min partner började prenumerera på liggboxen.
Vi behöver inte gå in på det för långt här men denna artikel kan läsas här

Kommunicera om era sexuella problem

kommunicera

Hur säger du till din partner att du vill ligga mer? Något många tyvärr glömmer är det allra viktigaste verktyg vi har för att lösa olika typer av problem. Prata med din partner! Har du redan uppgivet slängt ur dig att du “minsann är den enda som tar initiativ” och kanske startat bråk? Backa bandet isåfall. Ert snack ska inte handla om att DU vill något, och att din partner INTE vill.

Ta upp det när ni båda är avslappnade och på bra humör, och säg att du saknar tiden när ni var intima oftare. Fråga om ni kan prata om vad som kan ligga bakom att det förändrats, och om ni båda vill ha en förändring.

Kanske din partner tänkt samma sak, eller varit för upptagen och stressad för att ens märka det. Oavsett så ska samtalet inte handla om pajkastning utan bena ut något som faktiskt är en viktig del för de flesta i ett förhållande!

Det är också viktigt att om det blir bråk så är det viktigt att stå på dig och säga att det är såhär jag känner. Din partner kan inte bestämma hur du känner eller hur du och din kropp reagerar på saker och ting.

Kompromissa och hitta lösningar som passar båda

Tänker du att det är din rätt att få ligga x gånger i veckan? Då får du tänka om. Ett förhållande handlar om att ge och ta, och att kompromissa.

Får antingen du eller din partner alltid som ni vill så finns risken att balansen inte är helt jämställd mellan er.

Självklart ska din partner inte känna sig tvingad till mer sex, men saker är sällan svarta eller vita. Oavsett vilket kompromiss ni väljer så är det A och O (!) att ni båda är med på det och tycker att det är en bra lösning.

Några exempel på en kompromiss om du och din partner vill ligga olika ofta skulle kunna vara:

  • Ni går till en sexolog eller sexterapeut och pratar om en lösning
  • Förhållandet öppnas upp och ni har sex med andra- om båda är med på det
  • Ni är intima på andra sätt än det vanliga “kuk i fitta”
  • En av er tillfredsställer sig själv medan den andra är “behjälplig”
  • Den som är mindre sugen på sex går med på att ibland ge ett mysigt och kravlöst förspel en chans och se om hen sen vill att det leder till mer

Prova något nytt- liva upp ert sexliv

Prova nya hjälpmedel, sätt att ha sex på eller nya platser. Efter ett par år med din partner är det inte så konstigt om hen inte är precis lika spännande och mystisk som när ni var nykära.

Det är helt i sin ordning, och är logiskt. Samma ansikte, bröst, armar, till och med hjärna framför dig, dag ut och dag in. Ni diskuterar hushållskassa och hårtussar i duschen. Är det så konstigt om en eller båda kommer in i svackor där ni glömmer att denna “samarbetspartner” också är någon ni ska tända på?

Antagligen så finns det hur många möjligheter som helst till hett, passionerat sex som bara ligger och pyr under ytan. Vill du lyfta på det locket? Här kommer 3 tips på nya saker du kan prova för att du och din partner ska känna spänning igen!

Prova någon ny sexleksak

Något som faktiskt kan göra under för din och din partners sexliv är att kolla runt lite i en webbutik som säljer sexleksaker och klicka hem något kul.

Är ni inte vana vid det i förhållandet så behöver det inte vara något hardcore. Prova att överraska med en mjuk piska, en vibrator eller något härligt doftande glidmedel! Effekten kan vara ungefär som när du unnar dig lite nya träningskläder: motivationen ökar helt enkelt till att ha sex oftare när det är något lite nytt och spännande inslag!

Här är vår artikel om våra bästa parleksaker

Bästa Parvibratorn

Ha sex på en ny plats

Är det konstigt om man tröttnar lite när missionären i sängkammaren är “go to” i hushållet? Prova lite nya marker, men med samma partner!

Varför inte boka ett lyxigt hotellrum en natt, förbereda picknick på en avskild plats (glöm inte en mjuk och stor filt!) eller bara ta initiativ i köket eller badrummet? Oavsett var, så ökar chanserna rejält för en nytändning om ni provar att variera platsen för magin lite!

Tänk bara på att vara lagom edgy och hålla det diskret. Andra har inte bett om att få vara del av ert sexliv, så länge ni inte är på en swingersklubb vill säga!

Sex på nya sätt

Om du frågar par som har sex ofta i sitt förhållande vad de har för hemligheter bakom det, så är chansen stor att du träffar på människor som på olika sätt har sex på andra sätt än de vanliga, slentrianmässiga.

Många par som vill ta sitt sexliv till nästa nivå provar tekniker som tantra eller BDSM. Andra utforskar swingersvärlden.

Att utforska exempelvis tantriskt sex är inte bara ett sätt att prova nya sätt att ligga, det är också något som kan föra dig och din partner närmare varandra 

Sex kan vara en dealbreaker

Ni har olika syn på hur ofta man borde ha sex i ett förhållande. Ni har provat allt, men är fortfarande missnöjda, både den som får ligga för lite och den som störs av partnerns missnöje.

Att ha totalt olika syn på hur ofta man borde ha sex i relationen när sex är en viktig faktor för en, är faktiskt en helt rimlig anledning att göra slut. Du lever bara ett liv, och är något väldigt viktigt för dig så får du se till att ordna det!

Nu vet du alltså att det vanliga är att ha sex ungefär en gång i veckan, även om det finns par som ligger varje dag och de som inte ligger alls. Hur ofta tycker du att man borde ha sex i ett förhållande?

Lämna en kommentar