Kan innehålla annonserVi kan komma att erhålla ersättning från annonser på den här sidan.

Relationstips

Min partner vill inte längre ha sex lika ofta – Vad ska jag göra?

Du och din partner brukade ha ett rikt sexliv och låg precis så ofta som du har behov av. Senaste tiden märker du att det fadeat ut och att ni ligger mer sällan. Som tur är så finns det en del ni kan göra för att få tillbaka ett sexliv ni båda är nöjda med, jag ska reda ut hur!

Oavsett vad man känner sig missnöjd med i sin tillvaro så finns det två sätt att lösa missnöjet på:

  • Förändra tillvaron så att den lever upp till dina förväntningar
  • Förändra dina förväntningar på tillvaron

Läs det där igen. Antingen så måste du lära dig att inte förvänta dig så mycket. Eller måste du förändra din partner. Vart ligger felet?

I vår andra artikel om hur ofta man borde ha sex tar vi upp hur en studie visade att de flesta tror att andra människor ligger mer än de själva. Kan det vara dina förväntningar det är fel på?

är det fel på mig 1 1

Prata om varför ni inte har sex lika ofta

Nummer ett, är att ta reda på varför ni inte ligger lika mycket genom att kommunicera med din partner. Något som kan kännas lite läskigt för många.. Gör det inte på ett anklagande sätt, utan försök vara nyfiken och lösningsfokuserad. Orsakerna kan faktiskt vara otroligt olika och handla om allt från fysiska eller psykiska orsaker hos din partner, ett missnöje med förhållandet eller att din partner helt enkelt inte är lika kåt av sig som du är. Kanske din partner äntligen får chansen att berätta om något som är svårt att prata om. Eller så har din partner tänkt på exakt samma sak som du och känner lika stor motivation till att lösa era problem. 

Hur du gör för att ha sex oftare med din partner

Så du har pratat med din partner. Har ni kommit fram till att det inte handlar om en kris i förhållandet, att din partner är deprimerad eller något annat som kräver att man tar tag i det först, så har jag goda nyheter. Det finns en massa ni kan göra för att få in mer sex och närhet i ert förhållande. Nu kör vi!

Få in mer närhet i vardagen

Sex i ett förhållande är inte en isolerad del från resten av ert förhållande. För de flesta par är sex också ett sätt att få närhet, visa kärlek och få en dos av en massa nice hormoner som oxytocin och endorfiner. Få in mer spontan närhet. Pussa din partner fast ni inte har sex, lägg armarna om hen och mys i soffan. Chansen är stor att mer närhet och må-bra-hormoner ökar sannolikheten att ni vill göra mer. 

En viktig detalj att komma ihåg är att nästan alla förhållanden har detta problemet någon gång under förhållandets gång.

Men glöm inte att detta handlar precis lika mycket om dig som om din partner eftersom det blir någonting ni båda måste lida över.

Planera in tid för intimitet och mys

Min gissning när du frågar din partner varför ni inte längre ligger lika ofta är att sannolikheten är stor att hen inte kommer ha ett riktigt svar, såvida relationen annars är bra. Men av erfarenhet så kan jag berätta en annan väldigt vanlig anledning: de flesta går och väntar på att bli kåta. Och det säger sig självt att de allra flesta människor inte är lika pangkåta i tid och otid efter ett par år med samma person som man var i början. Så den som går och väntar på något gott kan ofta vänta på något gott väldigt, väldigt länge.

Du och din partner är ett team (om förhållandet är hälsosamt, vill säga). Det handlar inte om att du ska försöka “lura dig till” eller pressa din partner till att ligga. Ni ska tillsammans göra en effort för att ha sex oftare. Varför inte bestämma er för att ni ska ligga i helgen, efter fredagsmyset? Har ni barn kan det vara ett bra tillfälle att boka in en barnvakt. Är ni inte kåta från början, så är det stor chans att ni blir det när ni väl satt igång. Börja med en mysig massage, eller varför inte ett varmt skumbad tillsammans? Fokus ska vara på att ha en mysig och fysisk stund tillsammans, och chanserna är goda att ni kommer vilja ha mer.

Jag har också skrivit en artikel om att schemalägga ert sexliv här

Överraska din partner

Många förhållanden tenderar att bli slentrianmässiga och gå på rutin, särskilt för de som har småbarn. Kommer du ihåg i början när ni överraskade varandra med små presenter, eller klädde upp er bara för att ni skulle träffas? Prova att börja anstränga er igen! Ett hett tips är att försöka överraska din partner med något sexigt. Här kommer en liten lista på små överraskningar eller presenter som kan göra mycket för att sätta fart på sexlivet!

Eller kan ni göra min favorit och börja prenumerera på sexleksaker. Sexleksaker som helt enkelt skickas hem till er varje månad så att ni mer eller mindre kommer känna er tvungna att utveckla ert sexliv.

Ta hjälp av en sexolog eller sexterapeut för att ligga mer

Något som alldeles för få par provar är att ta hjälp utifrån när de har problem i sexlivet. Prata med ett riktigt proffs på just de problem ni har! En sexolog har ofta frågor som du och din partner kanske inte ställt er själva eller varandra, och som kan ge de svar ni behöver på varför sexlivet går på tomgång.

Ta tempen på er relation

Inte alltid, men ofta, så kan sexlivet säga en del om förhållandet. Lyckliga par ligger ofta regelbundet, och är nöjda med sitt sexliv. Kanske vardagen har rullat på med alla måsten och ingen av er märkt av att ni inte har lika roligt tillsammans längre eller inte pratar med varandra? Visste du förresten att studier visar att män som delar lika på sysslor i hemmet får ligga mer? Kort sagt: att ta tempen på ert förhållande och jobba på det kan vara precis vad som behövs för att ni ska hitta tillbaka till varandra sexuellt! 

Hur ofta man ska ligga i ett förhållande

hur ofta ska man ha sex i förhållande

Det finns inget svar på hur ofta man ska ligga. Däremot så visar studier att ungefär en gång i veckan är vad de flesta par ligger på, och att det ofta  är par som har sex ungefär så Är dina förväntningar realistiska? Om du tycker att sex minst en gång om dagen är rimligt: är det rimligt för de flesta andra?

Självklart så finns det de som tycker att man ska ligga flera gånger i veckan fast man varit tillsammans i flera år, kanske till och med om man har småbarn. Men hade du börjat fråga runt i dina kretsar hur ofta par ligger hade du nog blivit förvånad över hur många som får till det högst en gång i veckan. Kanske du måste acceptera att sexlusten avtar för de flesta efter ett tag?

Din partner har inte lika stort behov av sex

Om ni har provat det mesta och kommit fram till att din partner faktiskt inte alls vill ha sex lika ofta som du? Ingen ska känna sig tvingad till sex. Är det otänkbart för dig att ha sex så pass lite som din partner vill så finns det ett par alternativ. 

Öppna upp förhållandet

Det finns faktiskt par som har det bra, älskar varandra men ändå väljer att öppna upp sitt förhållande för att ha sex med andra. Här är alla olika och det ska verkligen kännas bra för båda, men det kan vara ett sätt att både få “ha och äta kakan” så att säga. Andra par har efter småbarnsåren inte hittat tillbaka till det intima och tappat lusten, men fått en helt ny glöd när de tagit sig in i swingerkretsar och har sex med andra. 

Vill båda kompromissa om sex?

kärlek ska inte vara enkelt 1

Ett förhållande kommer aldrig att vara helt perfekt (förutom när ni är nyförälskade…). Ni kommer behöva kompromissa, och frågan är om båda sidor är beredda att lägga lika mycket jobb på det. Om du vill ha sex varje dag men kan nöja dig med en gång i veckan, är du kanske inte nöjd om din partner bara vill två gånger om året.

Om din partner inte kan eller vill gå längre, så är det upp till dig att acceptera läget eller bestämma dig för om det kan finnas någon annan du skulle trivas bättre med. Du lever bara ett liv, och om sex är en viktig del av ditt så är det för kort för att slösas på ett liv utan!

Lämna en kommentar